Welke kruiden en specerijen worden vaak gebruikt in de Mexicaanse keuken?

Welke kruiden en specerijen worden vaak gebruikt in de Mexicaanse keuken?

Ze helpen klassieke gerechten zoals enchiladas en mole saus te definiëren.

Veel van de gerechten op basis van maïs, bonen en rijst uit de Mexicaanse keuken zijn afhankelijk van een combinatie van specerijen, en ook de vlees- en visgerechten van het land staan niet bekend om hun flauwheid. Toch zijn de meeste Mexicaanse gerechten niet echt pittig; er is genoeg subtiliteit en nuance te midden van de hitte. Veel van de hitte en de vele smaken komen van het gebruik van verse en gedroogde chilipepers; verse kruiden worden ook veel gebruikt. Er zijn veel regionale verschillen in Mexicaans eten, maar hier is een overzicht van enkele van de meest gebruikte specerijen.

Knoflook

Mexicaanse koks vertrouwen op knoflook – vers of gedroogd (als poeder) – voor de smaak in veel gerechten. De doordringende smaak kan een saaie salsa van goed tot geweldig maken; knoflook is ook alomtegenwoordig in gegrilde vleesgerechten zoals carne asada.

Oregano

Hoewel veel kruidenmerken gewoon “oregano” verkopen, zijn er eigenlijk een aantal variëteiten van dit kruid. Mexicaanse oregano is er een van, en het is verwant aan verbena, met een aardsere, pittigere smaak en geur dan sommige andere oregano’s. Dit betekent dat het goed te gebruiken is in pittige gerechten, met name salsa’s, burrito’s, taco’s en enchilada’s.

Cayenne

Felrood en pittig, gemalen cayennepeper komt voor in een groot aantal keukens, waaronder de Mexicaanse. De hitte van de cayennepeper ligt ergens tussen die van de jalapeño en de habanero, en het heeft een mild zoet randje. Het wordt vaak gebruikt in kruidenmengsels (zoals chilipoeder) en in enchilada-saus. Wij vinden het lekker als finishing touch op gegrilde Mexicaanse maïs.

Cilantro

Verse koriander wordt veel gebruikt in de Mexicaanse keuken, aan het eind van het koken toegevoegd en gebruikt in ongekookte gerechten zoals guacamole.  Hoewel gedroogde koriander door sommige Mexicaanse koks wordt gebruikt, raden wij het niet aan.

Kaneel

Mexicaanse koks gebruiken deze specerij in zowel zoete als hartige gerechten – als je ooit Mexicaanse warme chocolademelk hebt geprobeerd, heb je het verrukkelijke samenspel geproefd van de pittige kaneel met de bittere chocolade. Churros en mole sauce zijn andere klassieke gerechten waarin kaneel is verwerkt. In Mexico wordt de voorkeur gegeven aan Ceylon-kaneel, een andere soort dan de cassiasoorten, met een subtiele, complexe smaak.

Koriander

De gedroogde zaden van de korianderplant staan bekend als koriander, en hun citroenachtige smaak en bloemige aroma wordt gebruikt in alles van bonen tot kip. Koriander werkt uitstekend samen met komijn (een andere populaire specerij in de Mexicaanse keuken). Tip: koriander is tegenwoordig ook gemalen verkrijgbaar in webshops zoals Natural Spices.

Komijn

Komijn wordt vaak gezien als een steunpilaar van de Indiase keuken, maar wordt ook veel gebruikt in Mexicaanse recepten. Het wordt gecombineerd met koriander of kaneel voor complexe, smaakvolle klassiekers zoals mole saus. Komijn en andere specerijen zijn in Nederland verkrijgbaar bij specialist Natural Spices.

Piment

Deze rijke en aromatische bes, die Mexicaanse koks roosteren en malen, geeft smaak aan Mexicaanse vis-, groente- en vleesgerechten, maar ook aan salsa’s, moles, en adobos. Het heeft een warme smaak en een lichte kick, en is vooral populair in de keukens van Yucatán.